Promocja zdrowych produktów Unilever w Tesco

Opublikowano: 2013-01-14 09:42:04, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

„Lepsza przyszłość zaczyna się w domu” - kolejna edycja akcji, zachęcającej klientów kupujących do troski o środowisko naturalne i własne zdrowie, która organizują Tesco i Unilever.

Promocja zdrowych produktów Unilever w Tesco

Na ogół nie wiemy, że lekko modyfikując swoje przyzwyczajenia można odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków i lekarzy. Jeżeli oprócz substancji pożądanych w naszym jadłospisie znajduje się nadmiar substancji szkodliwych, nasza kondycja psychofizyczna będzie się pogarszać. Wzrośnie ryzyko zachorowań na cukrzycę, nadciśnienie oraz miażdżycę.

Akcja odbywająca się już po raz drugi pod hasłem „Lepsza przyszłość zaczyna się w domu”, będzie prowadzona w 67 sklepach Tesco, do 16 stycznia 2013 r. Produkty mogące być elementem zdrowej diety i tworzone z myślą o środowisku naturalnym zostaną specjalnie oznaczone. Dla wszystkich dbających szczególnie o stan portfela dużą niespodzianką będą promocyjne ceny.

Wśród towarów włączonych w akcję znajdą się margaryny Rama i Flora, które nie zawierają tłuszczów trans (podwyższających poziom cholesterolu we krwi). Te produkty są tworzone z myślą o zmniejszaniu negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Promocja obejmie też np. szampony i odżywki Dove, Timotei oraz Clear - ich opakowania są lżejsze, bo do produkcji użyto o 10% plastiku mniej niż standardowo.

- Ubiegłoroczny sukces spowodował, że w tym roku wraz z firmą Tesco, postanowiliśmy ponownie zadbać o przyszłość naszych konsumentów – mówi Anna Kozerska, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej w Unilever Polska. - Prowadzimy długoletni plan firmy „Życie w sposób zrównoważony”, którego celem jest poprawa zdrowia i samopoczucia ponad miliarda ludzi oraz ochrona środowiska naturalnego. Chcemy udowodnić, że wbrew powszechnie panującej opinii zdrowe i przyjazne środowisku produkty, nie muszą wiązać się z dużymi wydatkami.

Brak wiedzy i świadomości polskich konsumentów na temat prawidłowego i zdrowego żywienia to najczęstsza przyczyna nieświadomego oraz nadmiernego spożycia niekorzystnych dla zdrowia składników odżywczych tj. tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans, soli oraz cukru dodanego, które znacznie zwiększają ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne. Informacji o tym, co spożywamy szukamy przede wszystkim na etykietach kupowanych produktów spożywczych.

Jednak dla co piątego Polaka informacje zamieszczane na etykietach produktów żywnościowych są niejasne. Natomiast połowa z nas je rozumie, ale tylko częściowo – dowiodło badanie internetowe przeprowadzone przez firmę Nielsen dotyczące nawyków żywieniowych mieszkańców 56 krajów. Statystyczny Polak czytając etykietę zwraca przede wszystkim uwagę na wartość kaloryczną produktu. O wiele mniej interesuje nas ilość i skład jakościowy tłuszczów, czy negatywne oddziaływanie na środowisko danego produktu.

ra

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij