Walentynkowe wariacje na temat deserów

Opublikowano: 2018-02-13 18:22:46, w kategorii: Porady

Walentynki nie mogą obyć się bez słodkiego deseru, który pomoże nam rozbudzić zmysły i podbić serce ukochanej osoby.

Czekoladowe mini serniczkiDeser z kaszą mannąMus z trzech czekoladSernik wiedenski z borowkami
Tiramisu z malinami
Czekoladowe mini serniczki

Czekoladowe mini serniczki

 

Ti amo, czyli włoskie wyznanie miłości

Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować wypiek, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.

 

Tiramisu z malinami

Składniki:

ser 3-krotnie mielony – 300 gramów

żółtka - 2 sztuki

cukier puder - 100 gramów

mała cytryna - 1 sztuka

kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów

śmietanka 30% - 250 mililitrów

kawa rozpuszczalna – 1 łyżka

likier kawowy - 1 łyżka

cukier - 2 łyżeczki

okrągłe biszkopty - 30 sztuk

maliny

Sposób przygotowania:

1. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę.

2. Kawę zalej szklanką gorącej wody, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.

3. Śmietankę ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.

4. W otrzymanym ponczu kawowym mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków.

5. Na biszkoptach ułóż część masy serowej i warstwę malin. Przykryj ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.

6. Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.

Mus to mus – szczególnie czekoladowy!

Czekoladowy mus to idealna propozycja dla wszystkich, którzy jednak nie są wyjątkowo przekonani do pieczenia. Kruchy spód z pokruszonych ciastek lub herbatników, a na nim trzy warstwy delikatnej pianki na bazie czekolady… czy jest ktoś, kto byłby się w stanie temu oprzeć? Schłodzone ciasto wystarczy przyozdobić odrobiną kakao lub startą czekoladą i mieszanką ulubionych owoców. Mmm, aż ślinka cieknie!

 

Ciasto z musem czekoladowym

Składniki:

kruche ciastka - 200 gramów

kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów

czekolada deserowa – 150 gramów

czekolada mleczna – 150 gramów

czekolada biała – 200 gramów

śmietana 36% - 1200 mililitrów

żelatyna - 6 łyżeczek

woda - 1 szklanka

kakao lub starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

1. Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).

3. W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.

4. Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.

5. Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Malinowa manna

Kasza manna i maliny – to sposób na smaczny, oryginalny, a przy tym lekki deser. Wystarczy dodać kakao, mleko i kostkę do pieczenia, a gotowe już ciasto polać syropem malinowym. Prosto, łatwo i przyjemnie – a na dodatek bez pieczenia! Specjalnie na walentynki.

 

Deser z kaszą manną i malinami

Składniki:

mleko - 750 mililitrów

cukier - 1 szklanka

kakao - 3 łyżki

kasza manna - 290 gramów

kostka do pieczenia Kasia - pół opakowania

płatki migdałowe - 1 opakowanie

konfitura malinowa

Sposób przygotowania:

1. Szklankę mleka wymieszać z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i Kasię.

2. Gdy całość się zagotuje, dodać kaszę manną z resztą mleka i gotować 3-5 min aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając.

3. Zdjąć z ognia i dodać migdały.

4. Przelać do płaskiego naczynia, ostudzić, wstawić do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokroić w prostokąty. Podawać polane sosem malinowym.

 

W rytmie walca – sernik wiedeński

A gdyby tak w romantyczną, walentynkową podróż wybrać się tym razem do Wiednia? Wilgotny, puszysty sernik bez kruchego spodu to charakterystyczny wypiek, który w swojej klasycznej wersji wywodzi się właśnie ze stolicy Austrii. Kremowe ciasto na bazie twarogu z dodatkiem owoców zasmakuje w szczególności tym, którzy preferują nieco lżejsze, orzeźwiające warianty. Całość dopełni listek mięty, kandyzowane owoce lub sos waniliowy – tak przygotowany deser podbije serca (i podniebienia!) wszystkich miłośników słodkości.

 

Sernik wiedeński z borówkami

Składniki:

ser na sernik - 1 kilogram

jajka - 6 sztuk

kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania

cukier - 1 szklanka

cukier waniliowy – 1 opakowanie

kasza manna - 2 łyżki

skórka i sok z 1 pomarańczy

borówki - 250 gramów

budyń waniliowy – 1 opakowanie

mąka - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (bez termo obiegu).

2. W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.

3. Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy ½ przygotowanych borówek.

4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140°C (grzałka góra i dół). Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

Mini słodkości

Połączenie sernika i czekolady to sposób na przygotowanie wykwintnego deseru. Herbatnikowy spód, serowa masa, a na wierzchu śmietanka przyozdobiona świeżymi owocami – malinami, truskawkami, winogronami lub kawałkami brzoskwiń. Będzie słodko i smacznie, a przy tym elegancko - w sam raz na Walentynki.

Czekoladowe mini serniczki

Składniki:

pokruszone herbatniki – 1 szklanka

kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów

cukier - 1 łyżka

woda - 1 łyżka

kakao - 1 łyżka

twaróg sernikowy – 500 gramów

kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów

cukier - 100 gramów

cukier wanilinowy - 1 łyżka

czekolada deserowa lub mleczna - 1 sztuka

mąka ziemniaczana – 25 gramów

jajko - 1 sztuka

śmietanka 36% - 100 mililitrów

maliny - 150 gramów

Sposób przygotowania:

1. Kasię podgrzej w rondelku razem z wodą, cukrem i kakao. Wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Dno foremek do mufinek posmaruj Kasią i wyłóż małymi kółeczkami z papieru do pieczenia.

2. Masę herbatnikową wyłóż na dno foremek i lekko ugnieć łyżeczką. Piekarnik nagrzej do 200°C.

3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem i twarogiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

4. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.

5. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy w piecu i piecz 10 minut. Następnie otwórz piekarnik. Do dużej formy w piekarniku wlej szklankę wody i zmniejsz temperaturę w piecu na 150°C i piecz jeszcze 20 minut. Lekko przestudź.

6. Brzegi serniczków oddziel od formy nożem i delikatnie je wyjmij z foremek. Ułóż na desce i odłóż na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno. Schłodzone serniczki udekoruj bitą śmietanką i malinami.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij