Sposoby na męskie grillowanie

Opublikowano: 2019-06-06 15:14:42, w kategorii: Porady

Co począć, gdy zbliża się weekend, a w planach jest grillowanie?

Warzywne tortille. Fot. KnorrGrillowane steki w tequili. Fot. KnorrFilet z kurczaka w sosie bbq
Warzywne tortille. Fot. Knorr

Warzywne tortille. Fot. Knorr

 

Stek to zawsze dobry pomysł

Prawdziwie męska uczta nie może obejść się bez solidnego kawałka dobrej jakości mięsa. Wszystkich znużonych smakiem tradycyjnej karkówki, z przyjemnością informujemy, że przygotowanie steku wcale nie wymaga zaawansowanych umiejętności kucharskich. Najważniejsze to pamiętać, że steki umieszczamy na grillu, dopiero gdy będzie on porządnie rozgrzany. Dzięki wysokiej temperaturze białko na powierzchni mięsa ścina się w szybkim tempie, przez co chroni nasz cenny stek przed utratą smakowitych soków. To jedyny moment, w którym powinno nam zależeć na czasie. Lepiej by mięso spędziło na ruszcie kilka minut dłużej, niż spiekło się gwałtownie. Po zdjęciu z ognia dajmy mu czas, by „odpoczęło” – będzie jeszcze bardziej soczyste.

 

Warto zapytać gości o stopień wysmażenia, który preferują. Wyróżnia się ich aż 6! Jeśli nie planujesz rozwijania profesjonalnej kucharskiej kariery, wystarczy jeśli będziesz pamiętać o trzech kategoriach: stek może być krwisty, średnio lub dobrze wysmażony. W jakie kawałki najlepiej zaopatrzyć się w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym? Kubki smakowe każdego smakosza będą zachwycone polędwicą wołową, rostbefem i stekiem T-bone. Pieprz i keczup to nie jedyne przyprawy, których warto używać. Świeżo zmielony pieprz, ostra papryczka i świeże zioła smakowicie podkreślą walory mięsnego specjału. Panowie zazwyczaj przepadają za wyrazistymi smakami. Wszyscy, którzy szukają intensywnych wrażeń na talerzu, powinni spróbować propozycji na grillowane steki w tequili!

 

Grillowane steki w tequili

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

4 steki z rostbefu

1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr

4 łyżki Sosu Hellmann's Steak

sok z 1 pomarańczy

30 ml tequili

1 posiekana papryczka chilli

1 pęczek świeżej kolendry

3 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie mieszanki sałat

6 suszonych pomidorów w oleju

3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyj oraz osusz za pomocą papierowego ręcznika.

Połącz ze sobą: sos do steków, Przyprawę do grilla Knorr, tequilę, miód, oliwę z oliwek, sok pomarańczowy oraz posiekaną kolendrę i papryczkę chili.

W przyrządzonej marynacie obtocz starannie steki, a następnie odstaw je na pół godziny w chłodne miejsce.

Po 30 minutach połóż na gorącym grillu zamarynowane kawałki mięsa i smaż je przez około 10-15 minut. Pamiętaj by, co kilka chwil odwracać steki. Czas smażenia wołowiny dostosuj do swoich preferencji smakowych.

Mieszankę sałat wymieszaj z suszonymi pomidorami i całość polej oliwą z oliwek oraz posyp startym serem. Steki serwuj wraz z sałatką i pieczywem.

 

Trening z grillem? To możliwe!

 

Grillowanie to duży potencjał i najpewniejsza metoda przygotowywania potraw bez użycia dodatkowej porcji tłuszczu. Co wybierać? Kurczak i indyk są łatwo dostępne, a ich delikatny smak sprawia, że są wyjątkowo uniwersalne. Na ruszcie znajdź miejsce dla ryb i owoców morza. Nie tylko pochwalisz się znakomitą kondycją, ale w oczach kumpli staniesz się wyrafinowanym smakoszem. To także doskonały sposób, by zaimponować swojej drugiej połówce!

 

Hojna porcja warzyw jako dodatek do dań z grilla także jest mile widziana. Większość surówek i sałatek przygotujesz w dosłownie parę minut. Pokrojenie i wymieszanie składników nie brzmi na skomplikowane, prawda? Pamiętaj o istotnej roli przypraw. Jedzenie w czasie diety i treningów nie musi być pozbawione doskonałego smaku. Marynowanie mięsa w przyprawach i ziołach to większa soczystość i krótszy czas obróbki. Rośliny i ogrodnictwo nie są twoją mocną stroną? Suszony rozmaryn, lubczyk i tymianek przychodzą z pomocą! Jesteśmy pewni, że wyjątkowo aromatyczny grillowany filet z kurczaka w sosie BBQ szybko stanie się twoim kulinarnym asem z rękawa.

 

Filet z kurczaka w sosie BBQ

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

4 piersi z kurczaka

2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr

 

Składniki na sos BBQ:

 

300 g wędzonych kości wieprzowych

100 g Ketchupu Hellmann's Pikantnego

1 czerwona cebula

50 g cukru muscovado

100 g suszonych śliwek

1 łyżka wędzonej papryki

100 ml ocetu jabłkowego

1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr

1 cynamon

50 ml oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Wędzone kości zalej 1 litrem wody i gotuj je do momentu, aż w garnku pozostanie około 200 ml aromatycznego wywaru.

Umyj i osusz drobiowe filety. Oprósz je Przyprawą do grilla Knorr i pozostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu.

Następnie zrób sos BBQ. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę i czosnek. Potem dodaj do brązowy cukier. Gdy ulegnie karmelizacji, dopraw całość kminem oraz octem jabłkowym. Gotuj wszystko, aż ocet prawie zupełnie odparuje.

Dorzuć do garnka cynamon, śliwki oraz wędzoną paprykę. Wszystko zalej wywarem z wędzonych kości i dalej gotuj, aż wywar w znacznej ilości odparuje. Następnie usuń, jeśli to konieczne, pestki z suszonych śliwek. Potem dodaj ketchup i gotuj dalej do zgęstnienia sosu. Na koniec zmiksuj wszystko i podziel powstały sos na dwie części. W pierwszej zanurz przez jeden dzień zamarynowane wcześniej piersi z kurczaka.

Wyjmij mięso z kurczaka z sosu i tak przygotowane, grilluj na aluminiowych tackach pod przykryciem. Przekładaj mięso na drugą stronę co jakiś czas i smaruj je kolejną warstwą sosu. Filety grilluj przez około pół godziny, aż będą wystarczająco upieczone. Serwuj danie posmarowane odłożoną wcześniej, drugą częścią sosu BBQ, który nie miał kontaktu z surowym mięsem.

 

Po męsku, czyli wege?

 

Historia ludzkości przyzwyczaiła nas do myślenia o mięsie jako o kluczowym elemencie menu. Choć często zajmowało honorowe miejsce wśród najbardziej wyszukanych i eleganckich potraw, czasy się zmieniają. Z roku na rok rośnie popularność diet roślinnych, więc nie zapominajmy o tym w czasie organizowania garden party. Może się okazać, że część naszych kumpli postanowiła na dobre zrezygnować z kotletów. A może sami postanowiliśmy spróbować jadłospisu, bazującego na warzywach i owocach? Na szczęście to wcale nie oznacza, że musimy odpuszczać sobie naszą ulubioną weekendową rozrywkę.

 

Grillowane warzywa będą doskonałą przystawką, dodatkiem albo istotną częścią dania głównego. Gorące i chrupiące posmakują zarówno wegetarianom, jak i wszystkożercom. Miej pod ręką pieczarki, paprykę, cukinię, bakłażan i pomidory. Stworzysz z nich kolorowe szaszłyki, dzięki którym nikomu nie będzie brakować pieczonej szynki. Owoce to świetny patent na grillowaną przekąskę. Banany to absolutny klasyk, podobnie jak jabłka. Wiedziałeś, że cytrusy też świetnie smakują na ciepło? Zostań odkrywcą we własnym ogródku! W pierwszej kolejności szef kuchni marki Knorr poleca obrać kurs na warzywne tortille.

 

Warzywne tortille

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Ilość osób: 4

 

Składniki:

 

4 placki tortilli

1 łyżeczka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr

4 łyżki Sosu Hellmann's Samba

4 łyżki Sosu Hellmann's Czosnkowego z jogurtem

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 łyżka orzeszków piniowych

1 czerwona cebula

pół cukinii

1 ząbek czosnku

50 g sera feta

3 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie kiełków

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie warzywa pokrój w cienkie paski, a następnie podsmaż je oraz czosnek na patelni z dodatkiem rozgrzanej oliwy z oliwek. Całość dopraw do smaku Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.

Na gorącej patelni upraż orzeszki piniowe.

Placki tortilli posmaruj sosem Samba i nałóż na nie podsmażone warzywa z pokruszonym serem feta, uprażonymi orzeszkami i kiełkami.

Zawiń dokładnie tortille, aby nie wydostał się z nich farsz. W tym celu pozaginaj ściśle brzegi placków do środka.

Zwinięte tortille upiecz na rozgrzanym grillu. Gotowe przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym. Tortille upiecz na gorącym grillu. Podawaj je przekrojone pod skosem na pół. Danie serwuj z sosem czosnkowym.

 

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij