Tegoroczny Młody Kreator Sztuki Kulinarnej uczy się w Rzeszowie

Opublikowano: 2019-11-20 20:57:24, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Ogólnopolski konkurs dla kreatywnych uczniów, którzy swoją przyszłość wiążą z zawodem kucharza pt. Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w tym roku wygrała Agnieszka Kata, uczennica Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. W nagrodę odbędzie staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz stanie do walki w konkursie nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski.

Zwycięskie danie: ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybamiZwyciężczyni Agnieszka Kata z Rzeszowa w dolny rzędzie
Zwycięskie danie: ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami

Zwycięskie danie: ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami

W tym roku uczestnicy finału XV edycji Konkursu Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej, który odbywał się w Akademii Chefmanship w Poznaniu, musieli zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania.

Podkarpackie Regionalia w Agrohurcie - Jarmark Bożonarodzeniowy

W finale – zakończył się kilka godzin temu, w środę 20 listopada br., wzięło udział 10 uczniów ze szkół z całej Polski. W zespole oceniającym zasiedli profesjonaliści i szefowie kuchni: Jakub Ignyś (Sheraton Poznań Hotel), Joanna Ochniak (organizator konkursu Wielkopolski Kucharz Roku), Andrzej Jakomulski (Restauracja Sublima Kołobrzeg), Krystian Szopka (The Kitchen - studio kulinarne Poznań), Zbigniew Łęgowski (Hotel Hampton by Hilton Warsaw City Centre), Mirosław Szajkowski (Akademia Chefmanship Unilever Food Solutions Polska w Poznaniu), Piotr Porada (Hotel Arłamów) i Elżbieta Gizińska (sekretarz konkursu).

Bezapelacyjnie – daniem ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami zwyciężyła Agnieszka Kata z Rzeszowa. Na podium stanęli również:

II miejsce Aleks Rogacki z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu,

III miejsce Tomasz Jarmolski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych Technikum nr 8 w Bielsku-Białej.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij