Wieprzowina na polskich szlakach kulinarnych

Kilka sposobów na szybkie dania

Opublikowano: 2020-01-14 09:52:05, w kategorii: Porady

Spontaniczna impreza karnawałowa, a w kuchni nic nie gotowe? Wystarczy kilka prostych przepisów i kilkanaście minut na ich przygotowanie. Oto pięć sposobów na karnawałowe szaleństwo na stole.

Crespelle, czyli zapiekane nalesniki z gorgonzolą i cukinia Fot. KnorrJajka zapiekane z lososiem i warzywnym ragout. Fot. KnorrKurczak satay z miodem. Fot. KnorrLekka sałatka a la kebab
Strudel z serem i brokułami. Fot. Knorr
Crespelle, czyli zapiekane nalesniki z gorgonzolą i cukinia Fot. Knorr

Crespelle, czyli zapiekane nalesniki z gorgonzolą i cukinia Fot. Knorr

 

  1. Wyjątkowa przystawka
  2. Wykwintna przystawka, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, to jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout. „Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Możemy wykorzystać paprykę czerwoną, zieloną lub żółta – według uznania. W zależności także od preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów. Podgotuj warzywa, a kiedy zmiękną, dodaj do nich rybę. Przypraw potrawę papryczką chili, która nada jej wyrazistego smaku” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

„Wyłóż brzegi kokilek plastrem cukinii, a ragout przełóż do ich wnętrza i na całości połóż jajko. Wszystko zapiecz, a kiedy przekąski będą gotowe, posyp świeżo zmielonym pieprzem, szczypiorkiem i bazylią. Podawaj z ciemnym, pełnoziarnistym i chrupiącym pieczywem posmarowanym kremowym twarożkiem” – dodaje szef kuchni. Kilka prostych zabiegów, a efekt będzie spektakularny:

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

Składniki:

  • 6 jajek
  • Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • 100 g świeżego  łososia
  • cukinia
  • seler naciowy
  • papryka czerwona
  • łyżka oliwy z oliwek
  • otarta skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny i wymieszaj – odstaw na bok.
  2. Cukinię umyj, a następnie ukrój 4-6 cienkich plastrów wzdłuż warzywa. Rozdrobnij pozostałe warzywa – selera obierz z włókien, a następnie wszystkie warzywa pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak łosoś.
  3. Spaghetti Bolognese Knorr wsyp do rondla, wlej 500 ml wody i zagotuj mieszając. Dodaj warzywa i podgrzewaj chwilę. Zdejmij z ognia, następnie dodaj pokrojoną rybę i wymieszaj.
  4. Przygotuj jednoporcjowe miseczki do zapiekania – ułóż je na blasze do pieczenia, każdą z nich natłuść oliwą a boki wyłóż plastrem cukinii. Przygotowane Ragout nałóż do naczynek.
  5. Do każdej miseczki wbij 1 jajko. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut. Gotowe zapiekanki podawaj posypane np. szczypiorem, czy też listkami bazylii lub tymianku.

 2. Włoskie naleśniki

Naleśniki – tym razem w wersji wykwintnej. Na karnawałowe party idealne będą crespelle, czyli włoskie, nadziewane gorgonzolą i zapiekane w sosie, podane w formie roladek. Pasują do nich warzywa, takie jak cukinia, szparagi czy szpinak.

„Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. Cukinię połącz z gorgonzolą. Możesz ewentualnie zamienić ją na inny ser – najlepiej sprawdzi się ricotta lub wyraziste w smaku sery pleśniowe. Przełożone naleśniki pokrój na małe roladki i podsmaż w sosie pomidorowym. Dobrym pomysłem jest także ich zapieczenie” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Naleśniki najlepiej serwować na ciepło, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówką z białej kapusty:

 Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 400 g rozdrobnionych pomidorów pelatti
  • Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • cukinia
  • 150 g sera gorgonzola
  • kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.
  2. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
  3. Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony - tak, aby były złociste.
  4. Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki, pomieszaj z Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, aby nadać smaku i zagotuj.
  5. Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobna kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobniona gorgonzolę. Dokładnie wymieszaj. Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki.
  6. Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.
  1. Szybka sałatka

Sałatka to pewniak, jeśli stawiamy na ekspresowe przygotowanie imprezy. Zdrowa i pożywna, świetnie sprawdza się w karnawale. Przepisów bez liku! Możemy np. zaserwować sałatkę a’la kebab ze smażoną piersią z kurczaka pokrojoną w kosteczki. Podczas przygotowania wykorzystuje się także ser żółty, pokrojony w słupki, oraz ulubione warzywa. Receptura daje nam dużą dowolność – wrzucamy to, co akurat mamy w kuchni. Do sałatki pasuje zarówno papryka, kukurydza, jak i ogórek konserwowy. Smak gotowego dania podkreśli sos czosnkowy lub ziołowy. Sałatka podana z dodatkiem pieczywa lub plackami tortilli zyska uznanie gości:

Lekka sałatka à la kebab

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr 
  • 3 kolorowe papryki
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr 
  • 80 g sera żółtego
  • kukurydza z puszki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiając dla smaku przyprawą Knorr.
  2. Paprykę, ser i ogórek pokrój w paski. Kukurydzę odcedź.
  3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.
  4. Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.

 4. Tajski kurczak

Kurczak – szybki i zawsze smaczny. W karnawale ważne, by podać go w sposób nowatorski. Dobrym pomysłem będzie kurczak satay. To sposób na szybką przekąskę, a do tego świetnie się prezentuje – zygzaki na patyku przyciągną uwagę gości. Tak przygotowany kurczak, podany z miodem, stanie się orientalnym połączeniem smaków, prosto z tajskiej kuchni.

„Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutę słodyczy, dzięki dodatkowi miodu, jak i ostrości - za sprawą sosu teriyaki przyrządzanego na bazie sosu sojowego. Wymieszaj go z wodą, mąką ziemniaczaną i miodem, a powstanie kusząca, orientalna marynata” – poleca szef kuchni Knorr. Kurczaka satay najlepiej podawać z ulubioną sałatą:

Kurczak satay z miodem

Składniki:

  • 8 polędwiczek z kurczaka
  • 2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr 
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki wody
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr, dla nadania aromatu. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.
  2. Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.
  3. Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.

5. Ciasto z warzywami

Zamiast słodkiego ciasta na karnawałową imprezę można przygotować strudel z brokułami. Choć zwykle strudel kojarzy się ze słodkim aromatem, jabłkami i cynamonem, to w wersji wytrawnej, bo z warzywami, smakuje równie dobrze. W przygotowaniu farszu sprawdzą się brokuły, do tego ser ementaler i ciasto francuskie. Posmarowane nadzieniem należy je ciasno zawinąć, tak aby po upieczeniu było zwarte. Strudel z brokułami to pomysł na pyszną, wegetariańską przystawkę.

Strudel z serem i brokułami

Składniki:

  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • brokuł
  • jajko
  • 200 g ementalera
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką 
  • ciasto filo
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł pokrój w drobne różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj śmietanę, gotuj pod przykryciem około 3 minut, aż brokuły zrobią się miękkie. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką do zapiekanek, aby nadać aromatu, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty - sos powinien być bardzo gęsty. Garnek z brokułami odstaw na bok do przestygnięcia.
  2. Do brokułów dodaj jedno jajko i ser, całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  3. Na desce wyłóż trzy płaty ciasta do strudla, przesmaruj każdy płat z wierzchu oliwą, ułóż jeden na drugim. W środek wyłóż farsz z brokułów i sera. Brzegi ciasta zawiń do środka, następnie całość zroluj sztywno, starając się aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  4. Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 ͦC piekarniku, około z 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij