Babka cytrynowa - przepis

Opublikowano: 2022-04-15 22:36:52, w kategorii: Porady

Tak, jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak wszelkiego rodzaju babki przywołują na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.

Babka cytrynowa - przepis

 

Składniki:

- 5 jaj w rozmiarze L

- 200 g mąki pszennej tortowej

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 180 ml oleju Rapso

- 180–200 g cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

- otarta skórka z 1 dużej cytryny

- skórka pomarańczy Gold Pack

- szczypta soli

 

Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.

2. Nie przerywając miksowania dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.

3. Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.

4. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij